
Elke brouwerij heeft zo zijn eigen apparatuur en zijn eigen manier van werken. We hadden het al over de grotere toestellen in een vroeger artikel. Maar om commercieel bier te brouwen, is naast de grote apparatuur zoals ketels, tanks en afvullijnen, ook kwaliteitsvol klein materiaal essentieel om een consistentie, hygiëne en veiligheid te garanderen. De onderstaande checklist is er voor jou, microbrouwer!
- Meet- en Analysetools
- hydrometer of refractometer (suikergehalte meten)(ev jodium om aanwezigheid van zetmeel in de maisch snel te controleren)
- thermometer
- pH-meter (zuurgraad van het wort)
- O2- en CO2-meter
- Reinigings- en Sanitatiemateriaal
- CIP-systeem (Cleaning in Place) voor het schoonmaken en steriliseren van de apparatuur
- borstels en spuiten voor handmatige reiniging
- reinigingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen
- Slangen en Koppelingen
- voedselveilige slangen voor vloeistofoverdracht
- drukbestendige slangen voor O2- en CO2 -injectie (in vb CCT of BBT)
- klemmen, snelkoppelingen en kleppen
- slanggeleiders en slangbeugels
- Pompen
- voor vloeistofoverdracht
-
Apparatuur voor de afscheiding van hopbellen
- Morenkop: zeef die voor de uitlaatopening van de kookketel wordt geplaatst
- Hopbak: een rechthoekige of ronde bak met een zeefbak in, met kleine poriën.
- Hopmontejus: een hopbak voorzien van roerwerk
-
Bij gebruik van hoppellets gebeurt het filteren samen met het afscheiden van de trub (zie blog : de ideale brouwinstallatie).
- Fermentatie- en Opslagtoebehoren
- blow-off tubes en watersloten
- monsternamekranen voor fermentatietanks
- Apparatuur voor carbonisatie
- drukregelaars
- druksensoren
- flowmeters
- carbsteen (verspreidt CO₂ in fijne bubbels om het bier efficiënt te verzadigen)
- O2 - en CO2 - gasflessen
- Veiligheidsuitrusting
- labo-, hittebestendige en zuurbestendige handschoenen, veiligheidsbrillen en schorten

De Brombeercompagnie helpt :
- met het uitdenken en opstarten van (kleine) brouwerijen van a tot z
- met adviseren voor aankoop van losse apparatuur in operationele brouwerijen
- met het uitzoeken van betrouwbare leveranciers
- met het helpen van bouwtechnische en biergerelateerde euvels
- met ontwikkelen en verbeteren van bierreceptuur

Peter is naast engineering en opstarten van (micro)brouwerijen al 10-tallen jaren gepassioneerd lesgever in bierbrouwen met een uitgebreid netwerk als gevolg. En hoe kan het ook anders … een fier brouwer met z'n eigen Jan Van Eyck Tripel.
Gerelateerde BLOGartikelen
- Bierbrouwen als een PRO. Hoe wordt water, mout, hop en gist door een zorgvuldig gecontroleerd brouwproces omgezet in bier?
- De Ideale Brouwinstallatie.Het kloppende hart van een efficiënt brouwproces is de brouwerij-installatie — een verzameling gespecialiseerde apparatuur die eenvoudige ingrediënten omzet in complexe en smaakvolle brouwsels. Afhankelijk van functie en productievolume heb je aangepaste apparatuur die gaat van eenvoudige keukenpotten en automatische brouwketels, tot verfijnde technologische hoogstandjes.
- Grotere Brouwers, Grotere Apparatuur. Checklist van heavy-duty brouwapparatuur voor de grotere brouwerijen met continue brouwdagen en met industriële batches van enkele tien- en honderdduizenden hectoliters.