Gericht aan de brouwer die weet dat je je met gisten serieus kunt vergissen!
2 experts verklaren
Pasteur wist het al! In 1876 beschrijft hij zijn ontdekking van 'brouwersgisten' die de fermentatie van bier tot stand brachten. Met dit nieuwe inzicht begonnen hij en andere wetenschappers microbiologische technieken te verfijnen en werd biergist met hoge kwaliteit geselecteerd en op grote schaal gecultiveerd.
Enkele toonaangevende leveranciers spelen gretig in op de ijverige zoektocht van hobby- & microbrouwers door een nieuw universum van gistsmaken, gistmethoden en gisttradities te presenteren. De meeste hobby- & microbrouwers kopen die gist in, knippen een zakje open en doen dat bij de wort (of ze maken er eerst een giststarter van).
De giststam die je kiest, is niet in het minst doorslaggevend voor het smaakprofiel van je bier en hangt van vele factoren af zoals de vergistings- en vermenigvuldigingssnelheid, vergistingsgraad, zuurstofbehoefte, stabiliteit,… en natuurlijk het gewenste aroma en de smaak van het te brouwen biertje.
De praktijk leert echter dat het wel allemaal een stuk complexer is dan hier uitgeschreven, zeker als je ambieert voor een constante smaak & aroma - een stabiel bier. Het type mout, gehalte aan suikers, de zuurgraad, vergistingstemperatuur, vergistingsduur en tal van andere factoren hebben namelijk ook een grote invloed. En dan heb je nog de off-flavors.
Welke giststam voor je uniek brouwsel?
Hoe een productfiche interpreteren?
Vergistingstemperatuur?
Lageren?
Tegendruk bij vergisting?
Flavor & off-flavor?
...
Deze BREWmasterclass voor micro- en hobbybrouwers spitst volop toe op gisten tijdens en na het brouwproces. Tijdens de theoretische uitleg krijg je een stevige microbiologische basis. Hiervoor brengen we Peter en Florian op het toneel. De ene brengt gist onder het dissectiemes; de andere gaat dieper in op het marktaanbod van gisten – typische kenmerken, aroma & smaak en gebruik. Vooraleer we aanvangen met de DOEsessie wordt ingezoomd op de praktijk van het fermentatieproces van bier (vergistingstemperaturen, lageren, tegendruk bij vergisting, … en alle vragen die ook door de deelnemers worden aangeleverd).
En dan krijgen jullie een inwijding op een korte sensory tasting! Speciaal hiervoor wordt een aantal weken vooraf (nu dus!) een experiment opgestart: een zelfde wort wordt vergist met verschillende gistsoorten. Tijdens de BREWmasterclass evalueren we met z’n allen het resultaat.
We eindigen met een ronde tafel Q&A met alle deelnemers en experts. Bereid je je hierop voor, dan wordt je deelname veel effectiever voor je eigen brouwerijpraktijk!
Dit alles gaat door in brouwerij Stroom ... een onafhankelijke ambachtelijke brouwerij gevestigd in hartje Gent waar Farrell & Carl - de ene uit Amerika en de andere uit België - het bier doen stromen.
Florian Antoine - Lallemand
fermentatiespecialist. Hij werkte als microbioloog voor Oland Brewery in Halifax, Canada. Daarna trainde en adviseerde hij ambachtelijke brouwers voor het IFBM (Frans Instituut voor brouwen en mouten) in Nancy, Frankrijk. Met Lallemand Brewing helpt hij al twee jaar Belgische, Franse en Zwitserse brouwers bij het vinden van oplossingen voor hun fermentaties.
Peter Croonenberghs - Brombeercompagnie
Brouwingenieur met meer dan 30 jaar ervaring in verschillende domeinen van de brouwerijwereld, gaande van ingeneering & opstarten van (micro)brouwerijen tot brouwtechnisch & biergerelateerde consulting. Bovenop is hij een gepassioneerd lesgever in bier brouwen (in avondschool) én fier brouwer met eigen biertjes : Jan Van Eyck tripel en Freddy Export
Prijs: 99,-
Wat je hiervoor terugkrijgt:
- hapklare uiteenzetting over gisten en vergisten door Florian Antoine en Peter Croonenberghs
- evaluatie over experiment met een aantal gisten
- inwijding in een sensory tasting
- Q&A in rondetafel
-
het verhaal van Farrell in de STROOM - brouwerij
- netwerk van collega-brouwers
- degustatie & hongerstiller
Timing & Locatie: donderdag 5 mei, 18h30 - 21h30 in brouwerij Stroom